Sastojci:
• 250 g masti
• 4 kašike šećera
• 1 žumance
• 1 celo jaje
• Sok i rendana kora limuna
• 500 g brašna
Priprema:
Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Nakon toga dodati brašno i šećer, zamesiti testo i ostaviti sve da dobro odstoji.
Kada se testo „odmorilo“, na pobrašnjenoj dasci ga razvucite do debljine od jednog centimetra, pa vadite modlom male fine pogačice. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na laganih 180 stepeni oko 20 minuta. Pazite da ostanu bele! Pečene vanilice premažite pekmezom od kajsija (ili po želji) i sastavljajte dve po dve, pa ih uvaljajte sve u prah šećer zamirisan vanilom. Vanilice je najlepše jesti nakon nekoliko dana, s toplim mlekom, baš kao kod naših baka. Mada najčešće nestanu nakon samo nekoliko sati...