Sastojci:
Testo
• 2,5 dl vode
• 125 g ulja
• 150 g brašna
• 1 kašika šećera
• Mrvica soli
• 4/5 veća jajeta (20 ml)
Fil
• ½ litre mleka
• 250 g šećera
• 3 kesice vanilinog šećera
• 1 jaje
• 5 žumanaca
• 150 g kukuruznog skroba (gustina)
• 125 g putera
• 250 ml slatke pavlake
• Prah šećer
Priprema:
Fil
Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mleka i promešati. U to umešati 150 g kukuruznog skroba (gustina), lagano muteći žicom, da se dobije smesa bez grudvica. Preostalih 900 ml mleka skuvati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mleko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin.
Dok smesa kreće da se steže, konstantno i intenzivno mešati sve ili mutiti mikserom na isključenoj ringli. Fil mora postati ujednačen i gust, a ako se to ne događa vratiti sve na tišu vatru i kuvati dok ne krene stezanje intenzivno mešajući ili muteći mikserom. Bitno – mleko se uvek sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto! Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada se smesa ohladila na sobnu temperaturu umiksati je još malo mikserom, a onda dodati omekšali puter i sve zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil.
Testo
U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Skloniti sa ringle pa dodati brašno – varjačom izmešati da se dobije gusto i glatko testo. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta. Mešati posle svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena. Može se mešati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smesa će biti gusta, lepljiva i sjajna.
Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući testo iz dresir kese. Stavite sve u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne (nakon 20 minuta možete malo smanjiti temperaturu). Ne otvarati rernu tokom pečenja! Krofne su gotove kad se dobro zarumene i postanu ujednačene boje.
Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka. Posuti krofne prah šećerom! Čuvati ih u frižideru, pokrivene da ukućani ne pojedu sve za sat vremena.