Sastojci:
• 1 glavica crnog luka
• 1 šargarepa
• 1 paškanat
• 1 koren peršuna
• 1 komad celera
• 100 ml maslinovog ulja
• 2-3 čena belog luka
• So, suvi začin i biber po ukusu
Za knedle:
• 1 jaje
• 40 ml ulja
• 7 kašičica kukuruznog brašna
• Prstohvat praška za pecivo
• Prstohvat soli
Priprema:
Crni luk, šargarepu i paškanat očistiti pa iseći na sitnije kockice. U odgovarajućoj šerpi ih pomešati, pa dodati ulje i staviti na ringlu. Čim počne da krčka i luk zamiriše, dodati pola čaše vode, pa ostavite da se krčka još nekoliko minuta.
Dodati zatim ostatak vode – oko 1 litar. Ostaviti da se supica kuva, a kada povrće omekša znači da je vreme za dodavanje knedli.
Savetujemo vam da sa njihovom pripremom počnete odmah pošto ste ostavili supicu da se kuva. Kako? Jednostavno! Umutiti jaje tako da postane penasto, zatim dodati ulje pa lepo promešati. Dodati potom griz i prstohvat praška za pecivo, jer će ono pomoći da knedle sigurno i brzo narastu. Na kraju dodati i prstohvat soli, kako bi knedle bile ukusnije. Lepo izmešati da se smesa ujednači, pa ostaviti da odmori dok supa ne bude gotova. Knedlice vaditi kašičicom i spuštati u vrelu supu, pa ostaviti da se ukrčkaju dobrih 5 minuta ili više – u zavisnosti od jačine vaše ringle. Znaćete da su gotove kada potonu na dno. Supu na kraju samo začinite po ukusu, pa poslužite dok je topla.