U danima posta, većina namirnica može nam zameniti one koje jedemo kad ne postimo, ali zaista je teško naći zamenu za slatkiše. Reforma, kraljica među tortama, verovali ili ne, može imati i svoju posnu verziju.
Za patišpanj:
- 250 ml vode
- 125 ml Dobro ulja
- 250 g Dobro šećera
- 1 Dobro Vanilin šećer
- 250 g mlevenih oraha
- 1 Dobro Prašak za pecivo
- 250 g Dobro brašna TIP 400
- 1 Dobro Puding sa ukusom čokolade
- 550 ml Sojinog mleka vanila
- 5 kašika Dobro šećera
- 1 Dobro Vanilin šećer
- 1 kesica Dobro gustina
- 100 g posne Dobro čokolade
- 150 g posnog margarina
- 50 g Dobro šećera u prahu
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g posne crne Dobro čokolade
- 50 g maslaca
Za pripremu kora za tortu prvo u sud sipajte vodu, ulje, šećer i vanilin šećer. Mikserom umutite ili širokom kašikom promešajte. Posebno sjedinite mlevene orahe, brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i mikserom umutite. Sipajte u pleh od rerne, veličine 30 x 40 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite oko 15-20 minuta na 200 °C. Nakon toga, pleh izvadite iz rerne i ostavite patišpanj da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, a onda patišpanj zajedno sa papirom izvadite iz pleha. Isecite ivice, a zatim patišpanj podelite na tri dela. Zbog svoje krtosti, morate voditi računa kada prebacujete patišpanje prilikom filovanja torte.
Za pripremu fila za tortu u šerpicu sipajte 350 ml sojinog mleka i 5 kašika šećera i stavite da se kuva. Posebno sjedinite ostatak mleka (200 ml), puding sa ukusom crne čokolade i gustin. Mutite mikserom tako da se dobije glatka smesa. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Nakon toga fil preručite u drugi sud, dodajte istopljenu čokoladu, promešajte ili mikserom umutite. Na fil stavite rastegljivu foliju ili čistu kesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Margarin sipajte u sud, dodajte šećer u prahu i mikserom umutite. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve zajedno umutite. Dodajte mlevene orahe. Promešajte. Fil podelite na tri jednaka dela. Nakon toga, prebacite fil u frižider na nekih 30 minuta zbog kasnijeg lakšeg filovanja torte.
Možda izgleda do sada malo komplikovano, ali ostaje vam samo još da naređate i nafilujete tortu. To je lakši deo posla. A ukus će vas iznenaditi.
Uživajte!