Sastojci:
• 30 ml maslinovog ulja
• 1 struk praziluka (beli i svetlo zeleni deo)
• 1 ljuta papričica
• 2-3 čena belog luka
• Kašičica soli
• Pola kašičice sveže samlevenog bibera
• Oko 1,5 kg mladih tikvica
• 1 l pilećeg temeljca ili vode
• 540 g pasulja iz konzerve
• 1 puna kašika majorana
• Izrendana korica limuna
• 250 g gustog grčkog jogurta
• 1 kašičica suvog začina
Priprema:
Praziluk očistiti i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Iseckati na sitnije kolutiće i staviti u šerpu, u kojoj ste prethodno sipali dve kašike maslinovog ulja. Pržiti na tihoj temperaturi dok praziluk ne omekša. Dodati sitno iseckan beli luk i sitno naseckanu ljutu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica. Zajedno sa njom dodati tikvice, isečene na sitnije kockice i dinstati sve zajedno. Kad su tikvice malo omekšale, dodati pileću supu, ili vodu, suvi začin, biber i so i pustiti da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu i kuvati polupoklopljeno oko desetak minuta dok se tikvice ne skuvaju. Dodati pasulj, koji ste prethodno ocedili i isprali pod mlazom hladne vode, iseckan majoran i izrendanu koricu limuna. Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. U hladnu čorbu dodati gusti grčki jogurt i štapnim mikserom ili u blender, izblendirati čorbu dok ne dobijete glatku i gustu tečnost. Prijatno!