Mnogi često mešaju perkelt sa običnim gulašom ili paprikašom. Ipak, znalci će razliku primetiti u tome što se za perkelt koriste i sveža i mlevena paprika, jako puno luka, kao i različite vrste mesa.
Kako ne bismo komplikovali, izvolite jedan odličan recept za perkelt samo sa teletinom. Potražite potrebne sastojke u najbližem DIS-u i uživajte u pripremi i ukusu!
1 kg mlade junetine
1 kg luka
100 ml ullja
10 g soli
Kašičica DOBRO dodatka jelima sa povrćem
Tri prsta biber po ukusu
Tri prsta crvena paprika slatka
Tri prsta crvena paprika ljuta
Beli luk
PRIPREMA:
Isecite crni luk na sitne komade pa ga prodinstajte. Kada dobije lepu zlatnu boju, dodajte slatku i ljutu mlevenu papriku, a zatim i teletinu koju ste prethodno isekli na kockice. Kada se teletina malo prodinsta, dodajte i biber, začin od povrća, izgnječeni beli luk i lovorov list.
Kuvajte na tihoj vatri uz stalno dodavanje vode. Ali, budite oprezni da ne stavite previše. Trik je da čim primetite da je voda isparila, dodate vrlo malo vode. Kuvajte tako sve dok meso ne postane potpuno mekano. Tek tada se dodaju paradajz i paprika, i to nasečene na kockice. Kada se i ova dva sastojka ukuvaju, vreme je za vino. Mislili smo za perkelt ali, u redu, sipajte i sebi jednu čašu! Pravilo je da na 1 kg teletine ide do 1l crnog vina. Ostavite zatim i dalje na laganoj vatri da se krčka dok vino ne ispari a perkelt ne dobije finu kašastu strukturu.
Poslužite uz njoke, testeninu ili pire krompir.
Vreme za pripremu: 60 minuta
Sastojci:
Priprema: