Sastojci:
• 500 g belog pasulja
• 500 g crnog luka
• 500 g suvih kostiju
• 1 jabuka
• 1/2 sveže ljute paprike
• So, 15ak zrna bibera
• 3 lista lovora
• 40 g ulja ili masti
• 30 g brašna (3 ravnije kašike)
• 2 kašičice aleve paprike
Priprema:
Pasulj staviti u cediljku i oprati hladnom vodom. Prebaciti pasulj u veću šerpu i preliti sa 1,5 litar vode, dodati 1,5 kašičicu soli i ostaviti preko noći da se namoči i nabubri.
Sutradan odliti vodu, a na nabubrela zrna pasulja naliti novih 1,5 litar vode. Luk iseckati sitno. Suvu kosku usitniti satarom ili tražite od naših DIS mesara da to učine za vas. Usitnjene delove isprati pod vodom i ukloniti trunje od smrvljenih kostiju, staviti u drugi lonac, naliti vodom da ogreznu, kuvati poklopljeno na srednjoj jačini ringle bar dva sata, tj. dok meso ne postane sasvim meko i lako spada sa kostiju.
Paralelno staviti pasulj da se kuva. Kad provri kuvati 10 minuta, pa prosuti vodu. Naliti sa 2,5 litra nove vode i dodati 2,5 kašičice soli. Ubaciti biber u zrnu, iseckan crni luk, lovor, ljutu papričicu i jabuku. Kuvati ponovo do vrenja, pa sniziti temperaturu ringle na trećinu i nastaviti kuvanje u poklopljenoj šerpi dok zrna pasulja skroz ne omekšaju.
Koliko će to trajati najviše zavisi od samog pasulja, može biti sat, dva ili tri. Tokom kuvanja povremeno po potrebi dodati još obične vode ili vode u kojoj kuvate kosti. Sa ohlađenih kuvanih kostiju skinuti meso i dodati pasulju. Kada pasulj omekša, rešetkastom kašikom izvaditi jabuku i papričicu.
Na kraju – zaprška! Na manjem tiganju ugrejati 40 g ulja ili masti, dodati 30 g brašna i propržiti kratko, da ne potamni mnogo. Dodati 2 kašičice aleve paprike, fino promešati da se sve sjedini i izliti u pasulj mešajući ga istovremeno. Ostaviti još malo da krčka, da se čorbica zgusne, oko 20-tak minuta i na kraju ostaviti da se malo ohladi. Poslužiti uz svež hleb, kupus salatu ili na rebarca iseckan crni luk.