Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Slavki kolač
Slavski kolač je simbol porodične tradicije i svaka domaćica dobila je recept po kome ga pravi od svoje majke ili bake. Osnovno testo za slavski kolač je hlebno, jer hleb simbolizuje telo Hristovo.
Sastojci:

    TESTO ZA KOLAČ
jaja
1 šolja Dobro mleka
1 šolja vode
20 g sirovog kvasca
3 kašike Dobro ulja
1 kašika Dobro soli
2 kašike Dobro šećera
oko 1300 g Dobro brašna tip 400 meko

TESTO ZA UKRASE
oko 400 g Dobro brašna
1 kašika soli
voda
ZA PREMAZIVANJE TESTA PRE DODAVANJA UKRASA
jaje
 

Priprema:

Ukoliko vam je potreban neki jednostavniji recept, evo osnovnog:

Svež kvasac razmutiti u čaši sa mlakim mlekom, dodati malo šećera i brašna i ostaviti da naraste. Onda zamesiti testo sa 1000 g brašna, jajima, uljem, solju i malo osvećene vodice. Voditi računa da testo ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mestu da se podigne. Opet premesiti i staviti u dublju šerpu namazanu uljem i brašnom. Kad naraste možete ga ukrašavati, a mesta na koja stavljate ukrase pokvasite vodom. Testo za ukrase zamesite samo sa brašnom, solju i vodom. Možete dodati i malo soli kako bi ukrasi koje pravite ostali beli i nakon pečenja. Tako pripremljen kolač premažite belancem ili celim razmućenim jajetom i pecite na 200°C oko 45 min.

Srećna slava!

Nazad
Pogledaj još
Supa od povrća sa knedlama od kukuruznog brašna
Kategorija: Supe i čorbe
Princes krofne
Kategorija: Torte i kolači
Grašak bez mesa
Kategorija: Kuvana jela