Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Punjene tikvice „Južnjačke“
Danas spremamo jedan klasičan, starinski recept koji se najviše pravio na jugu Srbije. Neutralan ukus tikvica na najbolji način uokviruje bogatstvo drugih sastojaka čijom kombinacijom nastaje jedno od omiljenih prolećnih jela. Mada punjene tikvice potpuno jednako dobro „legnu“ i u hladnim zimskim danima. I nemojte da vas uplaši nešto duži način pripreme, zapravo je sve krajnje jednostavno!
Sastojci:
 
• 10 tikvica srednje veličine
• 600 g mlevenog mešanog mesa
• Crni luk
• Šoljica pirinča                  
• Začinska mešavina
• Kašika brašna
• Mirođija
• Paradajz
Vreme za pripremu:
60 min
Priprema:

Svakoj tikvici odseći peteljku i zaobljeni drugi kraj. Blago ih oljuštite nožem za čišćenje šargarepa i krompira. Preseći svaku tikvicu na pola i svakom komadu izdubiti sredinu. Sredinu tikvice ne bacati već ih stavljati u posebnu činiju. Izdubljena tikvica treba da ima sačuvano dno i tanke „zidove“ – poput čaše.
Tikvice ostaviti u jednoj činiji, a zatim proprati pirinač u nekoliko voda i ostaviti ga potopljenog u vodi dok pravite fil.
Nožem ili u multipraktiku usitniti izvađene sredine tikvica. U većoj šerpi u kojoj ćete i kuvati tikvice prodinstati kratko sitno iseckanu glavicu luka. Dodati usitnjene sredine tikvica i dinstati dok gotovo ne uvri voda koju će puštati tikvice. Dodati mleveno meso i varjačom mešati dok se masa ne ujednači. Na kraju ubaciti pirinač koji ste prethodno procedili. Dok se sve ukuvava, smesu varjačom promešati da se dobije lepa ujednačena masa. Fil je gotov kad meso dobije staklasti sjaj i kad tečnost koju su puštale tikvice i meso gotovo uvri. Isključite ringlu i u fil dodajte varjaču začinske mešavine.
Vreme je da punimo tikvice! Napunjene tikvice ređati na radnu površinu, a kada iskoristite fil, u šerpu u kojoj ste ga pravili, poređati uspravno tikvice. Možete ih i poklopiti. Sve tikvice koje ne mogu da stanu na dno šerpe staviti u drugi red oborene na stranu. Naliti vode tako da nivo bude za prst manji od visine donjeg reda tikvica.
Staviti kašiku začina, poklopiti i pustiti da jelo provri. Odmah smanjiti temperaturu na najmanji stepen tako da jelo lagano krčka u narednih sat vremena.
Kada su tikvice skuvane vreme je za belu zapršku! U manji tiganj sipati ulja i pustiti da se zagreje. Dodati brašno i napraviti nešto tečniju zapršku nego za pasulj. Čim brašno malo procvrči saspite zapršku između tikvica. Protresti malo šerpu na ringli i isključiti je. Dodati mirođiju po ukusu i zapeći oko 20 minuta. Služiti uz kiselo mleko ili domaći paradajz sok.
 
Nazad
Pogledaj još
Supa od povrća sa knedlama od kukuruznog brašna
Kategorija: Supe i čorbe
Princes krofne
Kategorija: Torte i kolači
Grašak bez mesa
Kategorija: Kuvana jela