Sastojci:
• 230 g brašna
• 200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili dr.)
• 50 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
• 1 prašak za pecivo
• 10 ml sveže ceđenog soka od limuna
• 1 crvena paprika
• 1 kašičica koncentrata od paradajza
• 2 struka mladog luka ili vezica sremuša
• 1 kašičica sušenih listova korijandera
• 1 kašičica origana
• So
• 2 supene kašike, sirovih i oguljenih semenki bundeve
• 2 supene kašike, sirovih i oguljenih semenki suncokreta
• 1-2 supene kašike semena maka
• Puter za podmazivanje kalupa
Vreme za pripremu: 30 min
Priprema:
Crvene paprike iseckati na sitne kockice, a zelena perca luka na kolutiće.
U većoj posudi pomešati biljno mleko sa maslinovim uljem, limunovim sokom i kašičicom soli. Zatim polako dodajte brašno sa praškom za pecivo i mešajte dok smesa ne postane homogena. Ukoliko je konzistencija previše gusta, sipati malo vode ili još biljnog mleka. Smesu podeliti na dva jednaka dela – u jednom izmešati paprike i koncentrat paradajza, a u drugom mladi luk i začine.
Puterom podmažite silikonske kalupe za mafine, pa u svaki kalup sipajte po punu kašiku zelene smese, a zatim i crvene. Nemojte popuniti kalup baš do vrha. Pospite suncokretovim, bundevinim i makovim semenom.
Pecite ukusne slane mafine 30 minuta na 165 °C u prethodno zagrejanoj rerni. Lagani i finog ukusa, ovi posni „radosni“ slani mafini biće vam savršen zalogaj u periodu posta, a ukoliko ne postite, ukus ovih mafina sjajno će se slagati uz šolju osvežavajućeg jogurta.